Hjältarna på Mistelön : en roman om Alzheimer och de andra
Hur känns det att ha Alzheimers sjukdom? Mikaela hade redan innan den formella diagnosen förstått att det hon drabbats av inte bara var ‘vanlig glömska’. Till sin lättnad märker hon att det mesta ändå fungerar bra, och att hon känner sig precis som vanligt. Särskilt när det är vår och sommar ute i paradiset på Mistelön, tillsammans med sin syster Marie och svåger Håkan. Marie, som själv varit orolig över sitt sviktande minne, märker till sin lättnad att hon förkovrar sig i hjärnkunskap. Håkan har till sin oförställda glädje undgått att drabbas av stroke, och tränar nu upp sina färdigheter som konditor.
Sommarstugegrannarna Leif och Hedvig är mer tillbakadragna. Leif har fått märkliga mardrömmar och söker sin husläkare upprepade gånger utan något svar, medan Hedvig tar strid mot sin oempatiska rektor. Men det är runt grannen Fredrik som det mesta rör sig. Varför har han snöat in på siffror och flaggor, och varför kidnappar han grannens hund!? Ska deckarklubben Hjältarna på Mistelön lyckas lösa detta mysterium?
Lena Kilander är professor och överläkare i geriatrik i Uppsala, och har arbetat i över trettio år som läkare, universitetslärare och forskare med minnessjukdomar som specialitet. Hon vill hjälpa till att öka kunskapen om hjärnans ålderssjukdomar, som drabbar cirka 150.000 personer i Sverige. Till sin hjälp har hon här skapat några fiktiva, sympatiska personer i 65-årsåldern och placerat dem på en idyllisk mälarö, där de njuter av naturen.
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone