Jump to content
Cover for Robot : drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner
Isbn: 978-91-2718-836-5
Publisher: Natur & Kultur
Category:
Science
Accessible since: February 2024
Narrator: Fabella Audiobook builder
Length: 6 hours 44 minutes

Audiobook

Robot : drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner

Den här ljudboken är inläst av en AI-röst.


"Överlag är det här rätt kul läsning, och borde läsas av alla som är intresserade av symbiosen mellan människor och maskin." 
Sydsvenskan

"Det som gör boken till så svängig läsning är att det rör sig om en kulturhistorisk exposé snarare än teknikhistoria, där en stor del ägnas åt drömmen om de så kallade automaterna." Dagens nyheter


Alla vet vad en robot är, men alla inser inte hur många av människosläktets drömmar och mardrömmar den rymmer. En robot kan vara slav eller gud, orakel eller monster, den perfekta soldaten eller en bättre människa än vi någonsin kommer att bli.

Hoten och löftena i den artificiella intelligensens framtid är en av vår tids mest brännande frågor. Men den är inte ny. Som den här boken visar går frågan tillbaka ända till den mänskliga civilisationens begynnelse. I de flesta kulturer genom historien har fantasin om att tillverka konstgjorda människor florerat, och ibland har man försökt göra verklighet av den. Det är en fantasi som säger mycket om mänsklighetens förhoppningar och farhågor, och om dess syn på sig själv.

I den här boken gör vi en resa genom den konstgjorda människans historia, från stenålderns magiska skulpturer till vår tids androider, via det gamla Egyptens rörliga gudastatyer, medeltidens alkemister, upplysningstidens musicerande automater och industrialismens ångmänniskor. Det är en berättelse om framtidstro och entreprenörskap, men också om rädslan för vad som händer när människan gör sig själv till skapare. Det är en bok att tänka med för både den historiskt och den tekniskt intresserade.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone