Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den dolda alliansen : Sveriges hemliga NATO-förbindelser
Isbn: 978-91-2718-119-9
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik Historia
Tillgänglig sedan: juli 2022

E-bok

Den dolda alliansen : Sveriges hemliga NATO-förbindelser

»Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig.« Så löd formeln som trummades in i oss svenskar under Kalla kriget. Men någon svensk försvarsplan för neutralitet fanns inte. I största hemlighet samarbetade Sverige med NATO-länderna i en omfattning som hittills hållits dold för svenska folket.
Det nya kalla kriget som brutit ut 2014 efter Rysslands annektering av Krim behandlas i denna utökade upplaga. Sverige kallar sig militärt alliansfritt men räknar ändå med att i en kris eller ett krig få hjälp av NATO. Det är en kanske ännu farligare och mindre demokratisk linje än tidigare.


Mikael Holmström är Sveriges främste säkerhetspolitiske reporter, i 25 år verksam vid Svenska Dagbladet och sedan 2015 vid Dagens Nyheter. År 2007 invaldes han som ledamot både i Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Kungliga Örlogsmannasällskapet. Den 24 mars 2012 mottog han Föreningen grävande journalisters guldspade, »för att ihärdigt, omfattande och detaljrikt ha blottlagt offentliga lögner om Sveriges samarbete med NATO under flera generationer«.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone