Jump to content
Cover for Spanska inbördeskriget 1936–1939
Isbn: 978-91-8587-333-3
Publisher: Historiska media
Category:
History
Accessible since: May 2022
Narrator: Fredrik Berling
Length: 5 hours 31 minutes

Audiobook

Spanska inbördeskriget 1936–1939

Spanska inbördeskriget var resultatet av hårda klasskonflikter och ett starkt polariserat politiskt klimat. Extremister från både höger och vänster hade avvisat den parlamentariska demokratin, och kriget inleddes med en militärrevolt ledd av general Francisco Franco.

I Spanska inbördeskriget skildrar författaren och historikern Henrik Berggren konfliktens bakgrund och centrala händelseförlopp mellan juli 1936 och mars 1939. Läsaren möter general Franco och andra färgstarka spanska politiker och militärer som stod i centrum av konflikten, men även svenska frivilliga som valde att strida i de internationella brigaderna.

Som en av 1900-talets mest mytomspunna konflikter har kriget gett upphov till romaner, dikter, filmer och historiska skildringar. Utländska journalister samlades på legendariska Hotel Florida i Madrid varifrån de skrev artiklar som spreds över världen. Rapporteringen från skribenter som Ernest Hemingway och Barbro Alving bidrog till att väcka internationellt stöd för den demokratiska republikens kamp mot Francos nationalistiska rebeller.

Med sedvanlig skärpa och engagemang sätter Henrik Berggren in spanska inbördeskriget i sitt historiska sammanhang bland 1900-talets stora konflikter.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone