Jump to content
Cover for Religion och sex
Isbn: 978-91-8923-721-6
Publisher: Kadabra
Category:
Religion & Beliefs Social and cultural history
Accessible since: March 2022
Narrator: Olle Blohm
Length: 7 hours 36 minutes

Audiobook

Religion och sex

Sex är ett ämne som man spontant kanske inte förknippar med religion. Men sambandet mellan de två företeelserna är starkt. Religionerna har länge format många av de normer och regler som ligger till grund för vår syn på sex än i dag. Ofta har religiösa företrädare haft en negativ syn på alla andra sexuella uttryck än det inomäktenskapliga samlaget mellan man och kvinna, men det finns också exempel på motsatsen – och det sker ständigt en utveckling.

I denna bok skärskådas hur man inom olika religioner ser på exempelvis homosexualitet, oskuld, otrohet, prostitution och onani, såväl förr som nu. Fokus ligger på de stora världs­ religionerna, men ett kapitel ägnas också åt några mindre samfund vars syn på sex utmärker sig.

Religionernas heliga texter innehåller många berättelser som på olika sätt har med sex att göra, och de uppmärksammas i denna bok. I Bibeln får vi till exempel möta Lot, vars döttrar berusar sin far för att ligga med honom. Och i hinduiska urkunder kan vi läsa om guden Krishna, som tusenfaldigar sig för att kunna älska med alla sina beundrarinnor samtidigt. Dessutom behandlas texter med religiös anknytning som Kama Sutra och Den doftande trädgården, som helt och hållet handlar om den sexuella samvarons ädla konst. Även religiösa ledares eventuella sexliv granskas. Hade Jesus verkligen ingen kvinna vid sin sida, hur var det egentligen med Muhammeds nio fruar, och hur såg Buddhas sexliv ut innan han blev en upplyst religionsgrundare som predikade celibat för alla?

Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone