Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den gula tapeten
Isbn: 978-91-8023-600-3
Förlag: Modernista
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: december 2021
Uppläsare: Elin Lilleman Eriksson
Length: 42 minuter

Ljudbok

Den gula tapeten

»En storartad skildring av ett sammanbrott och en tidig feministisk berättelse.« Lotta Olsson, DN

»En sextusen ord lång vandring ner i helvetet.« Helena Dahlgren, 100 hemskaste

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han »hysteri«. Han hyr vindsvåningen i ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila – förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter.
Den gula tapeten [The Yellow Wallpaper, 1892] är den korta men intensiva, gotiska skräckberättelsen, skriven som en dagbok, om en kvinna på en vind – fängslad i sitt kön; av historien.
Charlotte Perkins Gilmans feministiska novell var länge undangömd i den amerikanska litteraturhistorien. Numera räknas den till klassikerna. Här i svensk översättning av Ingrid Ingemark.

CHARLOTTE PERKINS GILMAN [1860–1935], född i Hartford, Connecicut, var en amerikansk feministisk teoretiker, sociolog, romanförfattare, novellist, poet och dramatiker. Hennes skrifter utgör föregångare till många senare feministiska teoribildningar. Med sin radikala livsattityd har Perkins Gilman varit en förebild för många generationer feminister i USA. Hennes mest berömda verk är novellen Den gula tapeten [1892], skriven i samband med att hon led av en förlossningspykos.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone