Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Opiumkrigen
Isbn: 978-91-7789-562-6
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: november 2020

E-bok

Opiumkrigen

Besökaren möts av samma doft – både i de fina salongerna och på de sjaskiga syltorna. Opiumrökens söta arom fyller rum och lungor. Hos de sittande kring borden, eller liggande på schäslongerna, inger den först en uppfriskande känsla, en klarhet, nästan som om synen förbättrats. Snart sveps de in i ett lugn och välbehag som övergår i avslappning, sömnighet och ett drömlikt tillstånd där alla bekymmer tycks fjärran.

När Brittiska ostindiska kompaniet använde opiumet som en murbräcka in i den lukrativa kinesiska handeln förvandlades Kina till en nation av missbrukare. Den starkt beroendeframkallande drogen blev så populär och försämrade folkhälsan så till den grad att handeln förbjöds av regeringen. Att beröva britterna en så stor inkomstkälla gjorde man inte ostraffat och svaret gavs med vapenmakt.

I Opiumkrigen berättar Bertil Lintner, expert inom asiatisk historia och politik, om opiumets långa historia och hur den kom att forma det Kina som gick in i 1900-talet. Det är en häpnadsväckande djupdykning i ett stycke asiatisk historia som också innehåller bakgrunden till den speciella relationen mellan Kina och Hongkong, vilken än idag är högst aktuell.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone