Nattens historia
Sällan har nattens timmar fått något utrymme i historieskrivningen - trots att de utgör hälften av vår tillvaro och är nog så innehållsrika som dagens timmar. Gunnar Broberg har med detta pionjärverk skapat en väldig kör av röster ur och om den svenska natten. Källorna - memoarer, dikter, traktater, tidningsartiklar m.m. - spänner över de senaste tusen åren och bekantar läsaren med vakande helgon, romantiska drömmare och sorgfria festprissar, mord och älskog, stad och land, katastrofer och kuriosa. "Nattens historia" är en lärd och labyrintisk bok som inspirerar och underhåller.
Gunnar Broberg är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Bland hans många populära och vetenskapliga verk märks "Gyllene äpplen", som 1993 belönades med Augustpriset.
"... en fantastiskt fin bok som sprider bildningens ljus över tusen år av nordisk natt, från den särdeles mörka medeltiden, då vi sov nära varandra för att hålla värmen, till dagens upplysta storstadsnatt med allt vad den innebär av nattliv, men också sömnmedel. Drömmar går från att vara järtecken till att tolkas av Freud. Levande ljus ersätts av gaslyktor som i sin tur byts ut mot elektricitet."
Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet
"En infallsrik och humoristisk bok om nattens historia ... Från medeltidens så kallade mörker till våra dagars nattöppna barer, butiker och gym har Broberg huvudsakligen ur ett svenskt perspektiv följt nattens mysterier och devalvering. Utan kunskap om höstens utgivning vågas påståendet att detta är en lågoddsare som kandidat till Augustpriset i fackboksklassen. Med betydande lärdom, kvick och milt studentikos humor, med örnblick och finstilt stilistik - man får läsa långsamt, annars går otaliga poänger förlorade - har Broberg fört i hamn ett nära nog encyklopediskt verk, fyllt av infall, stickspår, essäistiska utvikningar. Lycklig den som hade sådan föreläsare! Samtidigt är boken inspiratör: här finns flera feta trådar att spinna vidare på ... Brobergs bok varar många nätter, och dagar."
Jan Karlsson, Borås Tidning
"'Man kan säga att halva livet saknar sin historia' skriver idéhistorikern Gunnar Broberg vars 'Nattens historia - nordiskt mörker och ljus under tusen år' riktar vår mörkersyn mot dygnets svartare hälft. Det blir en allt annat än sömnig resa där vi slår följe med såväl nunnor som kungar, besöker kyrkor och kyffen, rör oss mellan natur och kultur. Natten är syndighet och mardrömmar, men också frihet. Och kommer natten att upplösas i vår elektrifierade och globaliserade tid? Fundera under stjärnklara försommarkvällar."
Jenny Lindh, M-magasin
"Först Umberto Eco. När hans dödsbud kommer på nyheterna öppnar jag återigen den klassiska klosterromanen Rosens namn och flyr in i dess mordiska vargtimmar. Därnäst lämnar Lars Gustafsson oss, han vars kluriga böcker räckte både dag och natt. Sådana professorer får inte dö! Vem ska nu guida oss i bildningens pampiga, avklarnade arkiv? Kan någon annan trösta och roa mig med klara, sarkastiska reflektioner? Ja. Min hand faller på Nattens historia av Gunnar Broberg. Professor emeritus i idé- och lärdomshistoria i Lund. Fick Augustpriset 1992. Vad som hållit honom vaken är detta: trots att halva dygnet är natt, har dessa timmar föga plats i historiebeskrivningen. Natten rymmer vilan, det intima samlivet, drömmarna, tjuvarna och spökena, ändå är den oftast undanskuffad både i redovisningarna av vad som hänt, och i råden om hur dygnet bör skötas ... Det noteras att det mesta av källmaterialet kommer ur Gunnar Brobergs eget bibliotek. Det verkar rymma mer än Alexandrias skriftsamlingar vid peak papyrus. Han kan sin Linné, sin Swedenborg, sin Stagnelius, sin Bremer, sin Boye, sin Strindberg, sin Wallace and Groomit och flera därtill: vi har att göra med en veritabel citatmaskin som plockar godbitarna ur memoarer, traktater, artiklar, reklam, dikter och anslag från de senaste tusen åren. Sover någonsin Gunnar Broberg?"
Sven Olov K
Provläs (Ladda ner)
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone