Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Vandrare till intet
Isbn: 978-91-0016-161-3
Förlag: Albert Bonniers förlag
Kategori:
Romaner Historiska faksimil
Tillgänglig sedan: juni 2016

E-bok

Vandrare till intet

Leo möter en rad olika representanter för riktningar och typer i det tidiga 1900-talets arbetarrörelse på hans vandring. Politiska klimaxen är revolutionsvåren 1917, då vi får möta Lenin, som talar i Stockholm. Men Leos nederlag i en strejkomröstning på hans arbetsplats får honom att tappa fotfästet i tillvaron och han faller ned i en djup depression.

För Värnlund själv handlade romanen om »den svärmiske, hänförde proletären och den fara som ligger i hans hänförelse«. Han ville diskutera och problematisera villkoren för politisktrevolutionärt arbete och den fara som ligger i att fullständigt glömma sig själv för »saken«. En frågeställning som fortfarande är lika aktuell idag.

Vandrare till intet publicerades första gången 1926 och blev ett viktigt steg i Rudolf Värnlunds författarutveckling. I skildringen av Leo Fasts uppväxt i Stockholms södra förstäder återvände han till sitt eget ursprung och påbörjade därifrån på allvar analysen av det som kom att bli huvudtemat i hans författarskap: striden inom varje individ mellan egoism och altruism.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone